Jarenlang ligt ze elke nacht urenlang wakker. Inslapen lukt wel, doorslapen is een probleem. Sabien probeert álles, maar niets helpt. Tot ze in contact komt met de huisarts. Samen met hem doorloopt ze de Slaapstraat, een nieuwe methode om slaapproblemen het hoofd te bieden. Dankzij slaapdagboeken, slaaprestrictie en persoonlijke coaching van de huisarts slaapt ze tegenwoordig stukken beter. “Dit gun ik alle mensen met slaapproblemen.”
Als Sabien bij de huisarts aanklopt, kampt ze al zo’n 20 jaar met lichte slaapproblemen. Tijdens de overgang zijn die sterk verergerd, vertelt ze. “Ik sliep steeds slechter. ’s Nachts werd ik vaak wakker en kon dan moeilijk weer in slaap komen. Ook was mijn slaap oppervlakkig en onrustig. De slaapproblemen hadden invloed op mijn humeur: ik was moe, prikkelbaar, ongeduldig. En de wereld leek net even wat grauwer.”
Ze probeert letterlijk alles: slaappillen, yoga, meditatie, kruiden. Maar het helpt allemaal niets. Tot de huisarts haar over de Slaapstraat vertelt. “Door zijn heldere uitleg kreeg ik er vertrouwen in. Ik was voortdurend moe, er moest echt iets gebeuren. Dit leek mijn laatste redmiddel.”
Slaapinefficiëntie
Op basis van haar slaapdagboeken concludeert de huisarts dat er sprake is van forse slaapinefficiëntie. Van de 9,5 uur die Sabien in bed ligt, slaapt ze er slechts 5,2. Om de situatie te verbeteren, stelt de huisarts een slaaprestrictie voor: elke avond om 24.00 uur naar bed en om 7.00 uur eruit, geslapen of niet. “Dat gaan we dóen, dacht ik! Maar het viel tegen, het was zó moeilijk. Onverklaarbaar. In overleg zijn mijn bedtijden bijgesteld: van 23.30 tot 7.30 uur. Uiteindelijk lukte dat.”
Coaching cruciaal
Van cruciaal belang in het hele traject is de persoonlijke coaching door de huisarts. Hij heeft wekelijks telefonisch contact met haar. “Het betekende een enorme steun voor mij. Hij wist mij te motiveren om toch vol te houden en hield mij voor dat het heel normaal is dat het niet gelijk lukt. Hij zocht als gelijkwaardige partner mee naar oplossingen.”
Verandering van gedrag en denken rond slaap
De methode brengt Sabien veel. “Het effect is formidabel. Inmiddels slaap ik gemiddeld 6,5 uur per nacht. Ik slaap langer, lig minder wakker, droom weer en word meer uitgerust wakker. Overdag ben ik volijker en positiever, kan meer hebben. Op termijn hoop ik 7,5 uur per nacht te kunnen slapen. Deze methode helpt, pillen op den duur niet. Het gaat om het cognitieve, om een verandering van gedrag en denken rond slapen. Ik gun mensen met slaapproblemen deze methode. Het werkt echt.”
Op verzoek van de patiënte is ‘Sabien’ een fictieve naam.