Wii-avonturen, WebApp en blauwe stickers
Gezondheidscentrum Oog in Al haalt alles uit de kast om het risico op vallen te verkleinen. De drie nieuwste initiatieven zijn ronduit innovatief.
Op een leuke manier werken aan balans en spierkracht? Ga Wii-en! Patiënten van fysiotherapiepraktijk Oog voor Fysio kunnen al aan de slag met een Wii en een balance board. Fysiotherapeute Sanne Leliveld: “De eerste reacties zijn heel positief. Het is een leuke manier om – als aanvulling op fysiotherapie – spierkracht en balans te trainen.”
“Echt vallen is lastig(-er) na te bootsen. Vallen gebeurt meestal als iemand afgeleid wordt. Hier gaan mensen zo op in het spel, dat ze minder op hun lichaam letten, en makkelijker uit balans raken. Aan hen om dat zelf te leren corrigeren. Natuurlijk staan wij erbij, om de patiënt zo nodig op te vangen.”
Het idee is overgewaaid uit de Achterhoek, waar een game-café is opgezet om ouderen in beweging te brengen en het valrisico te verkleinen. “Het initiatief loopt goed. Wie weet kunnen we op termijn ook een game-café starten.”
Blauwe stickers
Medicijngebruik kan het risico op vallen vergroten. Om patiënten daarop attent te maken, worden doosjes met medicijnen uit de groep opiaten, zoals de pijnstillers oxycodon en fentanyl, en benzodiazepinen, zoals kalmerings- en slaapmiddelen, voor 70+-ers voorzien van een blauwe sticker met de tekst ‘LET OP! Dit medicijn verhoogt uw risico op vallen’.
De stickers zijn een idee van de apotheek zelf, en nieuw in Nederland. Apotheker Floor van Steenis: “We kennen allemaal de gele sticker, die waarschuwt voor een verminderd reactievermogen. Deze sticker waarschuwt voor een verhoogd valrisico.”
Bij de doosjes met de blauwe sticker ontvangen patiënten bij het ophalen of bezorgen van de medicijnen informatie over het valrisico. Bij de eerste uitgifte ontvangen zij bovendien een landelijke folder.
Doe de test!
Benieuwd wat u zelf kunt doen? Doe hier de test.
Huisarts Victor van Duuren: “Het is belangrijk dat patiënten meer inzicht krijgen in de risicofactoren rond vallen. Bewustwording, daar draait het om. De test op vallen-voorkomen.nl kan hierbij helpen. De medewerkers in het gezondheidscentrum denken graag mee hoe de risico’s op vallen te beperken. Bijvoorbeeld door er met de huisarts over te praten, met de apotheker kritisch naar de medicatie te kijken, met de diëtist de voeding onder de loep te nemen, en schoenen, ogen en oren te laten checken. En natuurlijk: kom in beweging. Loop het Kwiekpad, wandel of klop aan bij een fysiotherapeut, beweegmakelaar of buurtsportcoach om een passende sport te vinden.”
“Hoe minder valrisico’s, hoe meer zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Zodat mensen langer zelfstandig, veilig en prettig thuis kunnen blijven wonen.”
Kijk voor meer informatie op www.vallen-voorkomen.nl