“Mijn zoon bakt graag en maakt toetjes. Hij vroeg al weken of hij nog eens tiramisu mocht maken en afgelopen zaterdag was er eindelijk tijd voor. Maar toen hij alle boodschappen had gehaald en in de keuken stond met zo’n mini-flesje Tia Maria in z’n hand, vroeg hij ineens: ‘Mam, dit is toch ook alcohol?’ Ik heb nog zitten denken of ik een alternatief wist, maar vooruit.
Wel fijn dat Pasen in het eerste weekend valt dat ik weer mag drinken. Kijk, ik ben nog niet eens op de helft en ik ben al aan het aftellen! Maar het valt me mee, hoor. Alleen de eerste vrijdag baalde ik een beetje. Hoewel ik dan niet werk, zijn dat juist drukke dagen: sporten, boodschappen, huishouden. Als aan het eind van de middag iedereen thuiskomt, begint echt het weekend. Die eerste vrijdag dacht ik: ‘Die borrel slaan we maar over.’ Maar we zijn toch gezellig samen gaan zitten, met een sapje. Daarna wende het snel.
Wat ik lastiger vind is om het gesprek met patiënten zo te voeren dat het over hen gaat. Ze geven wel complimentjes als ik over Ik pas vertel, maar als ik hun eigen drankgebruik wil bespreken, reageren ze vaak afwerend. Ik zou graag horen hoe mijn collega’s dat aanpakken.
Alcohol ligt toch gevoelig. Net als bij voeding zit er een emotionele kant aan: veel mensen eten of drinken om met frustratie om te gaan, of om te ontspannen. En drank is sociaal zo geaccepteerd. Ik sprak een patiënt die dagelijks drie wijntjes drinkt. In de betere wijken heet je dan ‘een Bourgondiër’. Terwijl, ik heb ook in Zuilen en Ondiep gewerkt. Daar zitten mensen op een zomermiddag voor het huis met een kratje bier, en dat wordt dan ‘asociaal’ genoemd. Maar dat is eigenlijk hetzelfde …
Ik zie veel chronische patiënten elke drie maanden. Ik vraag standaard naar roken, lichaamsbeweging, voeding en alcoholgebruik. Die eerste drie zijn geen probleem. Mensen zeggen uit zichzelf vaak dat ze willen stoppen met roken, meer willen bewegen of willen afvallen. Maar ‘ik zou minder willen drinken’ hoor je weinig. Ik zou graag bespreken hoe we dat een belangrijkere plek kunnen geven in de praktijk. Deze actie is daar een mooie kapstok voor.”
tekst: metgeenpen.nl